We say goodbye in the pouring rain


Snälla, ge mej bara en axel...

Helvete, vad trött jag är efter färdighetsträningen! Ibland vill jag bara stänga av. En complete shut-down. Jag grät innan jag for, och allt jag vill göra nu är att gråta. Dagarna bara rasslar iväg. Jag börjar långsamt hitta min plats, mina rutiner. Jag börjar vara nöjd med hur jag har det. Och det är det som gör det så jävla svårt! Jag har separationsångest. Är lite rädd för att ta klivet. Släppa taget. Skapa ett liv jag inte hade tänkt mej. Men som är rätt för mej. Bryta mönster och göra saker på nya sätt. Att leva som jag vill och inte som jag lärt mej.
Vi pratade om problemlösning idag. Om att ta fram alla alternativa lösningar som finns och sedan sortera bland för- och nackdelar. Sedan ska eländet skattas och man ska ta ett beslut. Och verkställa. Jag brukar använda mej av ambivalenskorset när jag står och väger. Jag känner mej mer hemma med det än med det som vi använde på färdighetsträningen idag.




Det sista jag vill säga är att vad man än varit med om, hur man än har fungerat, så är det inte den personen man är om man inte väljer att vara den personen. Det finns ingen ursäkt för att leva kvar i det förgågna. Ta beslut - verkställ. Och lik förbannat sitter jag där, med den vetskapen, utan att ta ansvar för min förändring. För jag gör inte det. Jag tar inte ansvar för min förändring. Inte fullt ut. Och jag är övertygad om att jag inte är ensammen om det. Det jag skulle behöva nu, det jag skulle vilja ha, är en axel att luta mej mot...

Övermäktigt

Det känns helt övermäktigt att hantera skuld och skam. Jag orkar inte. Jag orkar faktiskt inte. Jag tror att jag står i ett mixed state. Balanserar.

Skam smärtar med än skuld. Jag vet inte det, jag. De känns lika illa.

Ups and downs

Är inne i ett hypomaniskov. Trodde igårkväll att jag börjat gå över till en depression, men det stämmer inte. Jag har nog bara vanliga humörsvängningar. Fast i hypomani är jag. Tror jag. Eller så är det såhär det är att leva? Att uppleva ups and downs miljoner gånger under dagen. Men jag hamnar djuuupt ner - och sen höööögt upp - och tillbaka djuuupt ner. Jag har i alla fall strikta order om att inte höja Lithioniten. Jag ska "träna" på dom här svängningarna.

Jag har börjat haja att jag kommer att få leva med att vara bipolär. Men det är inte det enda jag är. Strävan efter att bli frisk är snarare strävan efter att fungera bättre. Och vet ni? Det känns ganska okej.

Marco bar mej idag

Hade veckans HUT-timmar idag. Jag är alltid trött i kroppen och pigg i huvudet när jag kommer därifrån. Pigg i huvudet kan vara bra en dag och dåligt en annan dag. Min tankeverksamhet går ibland igång på ett sätt som gör att jag löser alla frågetecken i huvudet och kan lägga mej på en mjuk och bekväm kudde inför natten. Eller så snurrar den energin åt andra hållet. Att jag problematiserar tills jag hamnar i det mörkaste, svartaste. Tills ångesten tar över. Idag löste dom av varandra. Efteråt var jag först väldigt, väldigt uppåt. Marco - min riddare för dagen - skapade den gemytliga känslan. Jag själv skapade därefter alldeles på egen hand den inte fullt lika gemytliga känslan. Tankarna grottade ihop sej och vips! - så hade jag inget värde. Helt sjukt vad det kan snurra iväg. Önskar att jag kom ifrån den, tanken att vara värdelös.

Acceptans

Dagens individualterapi har handlat om acceptans. Att släppa och gå vidare. Gilla läget, helt enkelt. Det finns så mycket att resonera kring gällande det här! Och det är så mycket som jag redan har resonerat kring idag. Därför tar jag en bloggfri kväll, för att hinna samla och sortera all gegga i huvudet.

Shame on me, shame on you

Skam är berättigad om
1) man brutit mot sina egna eller andras värderingar
2) man skadat sig själv eller andra

Då är min fråga; hur blir man av med berättigad skam? Den går väl inte att ifrågasättas? Oooh...individualterapi, here I come!

På banan igen

Allt jag behövde var att komma ut, träffa gruppen och ledarna, och sedan lyssna och dela. Ett bakslag är ingen fara, bara jag gör vad jag kan för att inte falla igen. För det kommer att komma många, många bakslag.

Temat för dagen var "att göra tvärtemot". Alltså, att när man har en känsla som inte är berättigad så ska man handla tvärtemot ens impuls. Jag gör redan det, när det gäller min noja kring dörren. Så jag är ett steg före! Man gör framsteg, även mitt i bakslagen. Det som känns svårast är att veta när en känsla är berättigad och när den inte är det. Och vilken känsla det är som jag har. Lite trassligt är det allt.

Veckans känsla är skam. Det kommer att bli en tuff vecka och jag kommer att behöva hjälp. Men...som med allt annat så kommer jag besegra det med.

Mot nya framsteg.

Så var det måndag och behandlingsdag igen. Jag har sovit max tre timmar inatt. Jag har en hemsk dag. Kanske kan behandlingen lätta mej lite.

Det känns som om det vore igår.

Jag önskar så förtvivlat att jag kunde berätta. Att jag kunde ge detaljer, beskriva exakt vad som hände. Men jag kan inte. Jag kommer till en viss gräns - sen tar det stopp. Jag brukar säga att jag inte minns mer. Det är sant. Ibland. Men ofta så kan jag inte ta orden i min mun. Jag känner mej äcklig. Smutsig. Som att jag är doppad i fett. Ett lager av stearin på kroppen som inte vill lämna. Jag tror att om jag inte tar orden i min mun så kommer inte den känslan att äta upp mej. Om jag säger något så kommer jag drunkna i fettet. Äcklig är jag.

Jag önskar så förtvivlat att någon ville lyssna. Inte för att hjälpa, inte för att behandla eller gräva. Bara lyssna. Lyssna och orka stå kvar.

Jag tror att jag har fastnat i det gamla. För jag tänker på det ofta. Jag tänker på honom nästan hela tiden. Och jag vet inte vad jag känner.

...och så kom ångesten.

Jag har mått bra sista dagarna. Och det är väldigt längesen jag har behövt använda vid behovsmedicin. Jag har kunnat fixa ångesten utan det, på andra sätt. Men idag kom den. Obönhörlig. Den slog ner på ett sätt som jag inte alls var beredd på. Det är en sån ångest där jag vill punktera varenda ven i kroppen får att få ut den! Men. Det gör jag inte. För den vägen ska jag inte vandra igen.

Mot natten

Jag blev alldeles... Kall. Som en kallsup. Som att drunkna.
Sorg.

Ilska? Nä, rädsla.

Har febrilt kliat mej i huvudet idag och försökt knäcka veckans läxa gällande ilska. Det har gått...dåligt. Jag tror att inläggen från tidigare i veckan får stå för veckans läxa. För när det gäller det kan jag säga att jag är arg. Annars blir jag nog inte så ofta arg. Irriterad, ja. Men det kanske egentligen är samma sak, bara ett mildare uttryck än just ilska.

Det jag egentligen har jobbat med hela veckan är rädsla. Istället för att förbereda kroppen på att det står en yxmördare utanför dörren varje gång jag ska gå ut så har jag tagit ett djupt andetag och bara klivit rakt ut. Och se, än så länge är jag inte yxmördad. Det som gör att jag nojar så mycket kring dörren är att trapphuset i huset jag tillfälligt bor i aldrig är låst samt att det inte är ljust jämt och ständigt. I mitt "riktiga" hus är det alltid tänt i trapphuset. Och dörren är låst efter kl. 22. Så jag nojar. Och nojar. Och nojar. Men istället för att totalt gå bananas och plocka på mej en massa verktyg och likt en knarkhund leta igenom lägenheten gång på gång på gång så har jag använt mej av den här;



Alltså, min känsla är att jag är rädd för "att någon som vill göra mig illa står utanför dörren" - vilket är en tanke som skapar mitt beteende - jag beväpnar mej, är vaksam och isolerar mej. Det blir en ond cirkel och varje gång jag ger efter för min tanke växer bara min rädsla och jag blir aldrig kvitt mina beteenden. Så. Jag har utmanat mina tankar. Det finns ingen som vill mej illa utanför min dörr. Det finns inget farligt i trapphuset. Att det rör sej folk i trapphuset är normalt - det bor andra människor här och dom är inte farliga. Det jag tänker är inte sant. För varje gång jag gjort det har jag bevisat för mej själv att det inte finns något farligt, och jag är tryggare. Jag hade till och med ett samtal med en annan hundägare (en man dessutom) i trapphuset och jag fick inte ångest. Helt amazing!

Kanske kan jag analysera ilska bättre nån annan dag. Men just nu är jag bara så nöjd med hur jag har hanterat min rädsla.

Glaskupan

Fastän jag har vänner, familj och kollegor kring mej känns mitt liv till och från som om jag sitter i en glaskupa. Det är ganska ensamt. Det låter nog ganska förmätet av mej att säga det, för jag har verkligen ett stort och tryggt nätverk. Det känns lite skamset att säga det också, just av den anledningen. Människorna kring mej är fantastiska! Jag har bara svårt att göra mej förstådd. Och släppa in dom, tror jag. Man kan inte förvänta sej att människor ska höra något som man inte säger. Så enkelt är det. Det svåra är att det jag vill förmedla har jag inga ord för. När jag försöker beskriva min verklighet känner jag mej som en idiot. För det som kommer ur min mun låter så blasé, för att inte tala om galet. Som när jag beskriver mina dissociationer. Eller overklighetskänslorna när jag blir ömsom lätt och ömsom tung. Eller min noja när jag kollar dörren 20 gånger eller måste leta igenom hela lägenheten för att försäkra mej om att ingen inkräktare finns inne. Det låter ju helt galet! Det är inget jag vill berätta för någon. Men så är mina dagar. Varje dag. Ibland är det bättre, ibland är det sämre.

Jag funkar bra. Jag har en utbildning, jag sköter ett jobb - även om jag nu arbetar deltid då jag är sjukskriven. Jag har vissa sociala kontakter. Jag fungerar. Det syns inte att jag har svårigheter förrän jag kraschar. Vardagshindrena är det ingen som ser. Där står jag ensam. Och när jag väl berättar om det så möts jag av skepsis, för jag fungerar "så bra". Sen kommer dom där dipparna. När det är omöjligt att klara sociala kontakter för att man mår för dåligt. Och då blir ens kontaktnät väldigt osäkra på en, eftersom man ibland finns och ibland inte. Jag blir ibland rent rädd för att umgås. Jag kan komma överens med någon om att göra något, men när det sen är dags så bangar jag ur. Too much pressure. Och försök förklara för hundrade gången varför du inte kommer? Ja, det tär på ens nätverk.

Det var en medlem på bipolarna som skrev såhär (hoppas att det är okej att jag citerar);

"På sistone har jag funderat över hur öppen man kan vara med sin sjukdom. Man träffar någon som frågar hur man mår. Jo jag håller på att planera mitt självmord annars mår jag bra.
Eller, vad gör du för något? Jo, jag håller på att prova en ny medicin och det gör att jag känner mej overklig, illamående, och har små epeleptiska anfall och ångest... så jag ligger på soffan fullproppad med benzo och försöker sova mej igenom det hela... annars har jag fullt upp och massor med spännande saker på gång... när jag bara blir frisk så.... så skall jag kontakta dej och alla andra och förklara varför jag inte hört av mej."

Tänk om man på allvar skulle säga det man tänker?

Torsdagens sista rader

...sitter sista minuterna framför datorn innan det är natt på riktigt. Jag är så glad att jag hittat bipolarna. Det finns så många trådar i forumen som...skulle kunna vara skrivna av mej. Det är en lättnad.. :')

Dag för dag stjäls barns liv

Gud, vad jag känner igen det där. Jag borde ha sagt något. Jag borde ha berättat.

När han tog över min kropp blev mitt hjärta som besatt. Det slöt sej. Ingenting kändes någonting längre. Intresse och glädje blev samma. Ilska, rädsla, förvåning, skam, skuld, avsky och oro blev samma. I mitt huvud har jag två känslolägen - ett bra och ett dåligt. Mer nyanser än så finns inte, för att jag inte kan tolka dem bättre. Men jag vill ha allt. Jag vill ha alla nyanser. Jag vill lära känna alla nyanser. Och jag vill släppa min skuld i det som har hänt.. För ja, jag borde ha sagt något. Jag borde ha berättat för någon. Jag borde. Men jag gjorde inte det. Men det var inte heller jag som gjorde det onskefulla. Jag var bara i vägen. Och det var inte mitt fel.

Jag är arg

Sveket

"Du stal min barndom och ungdom
Du knäckte mitt självförtroende
Du tog min värdighet ifrån mig
Du krossade min självbild
Du tog min trygghet och glädje ifrån mig
Du förstörde min tillit till mig själv
och förtroendet till andra människor

Du tog ifrån mig nästan allt
förutom min inre kraft
Den kunde du inte stjäla
Med den kraften byggde jag upp
mitt självförtroende och värdighet
Jag plockade upp skärvorna
och lagade min självbild
Då kom äntligen tryggheten och glädjen
in i mitt liv"
- Ann-Christin Stålhammar

Till och från är jag nog ganska arg. Fastän jag hela tiden hävdar att det inte finns nån ilska kvar. Jag är arg för att det varit tillåtet att använda min kropp. Jag är arg för att inga vuxna fanns där för mej. Jag är arg över att jag tilläts offras för husfridens skull. Jag är arg för att jag lärt mig att allt jag duger till är att tömmas i. Jag är arg på mej själv för att jag har levt efter den regeln och låtit människor komma till och lämna min kropp.
Jag är arg.

Falla framåt

I två dagar har jag nu klarat att gå ut och snabbkissa hunden utan att låsa min dörr. Jag har i och för sej letat igenom hela lägenheten efteråt, men jag har ändå klarat att lämna den olåst. Så glad!!!
Inatt hade jag det lite jobbigt däremot. Var tvungen att klä på mej, för att jag vaknade och kände mej så otrygg. Men istället för att gå igenom hela lägenheten nöjde jag mej med att kolla under sängen och i garderoberna. Framsteg det med!
Borde ha tittat på min hemläxa idag, men jag har inte fått nåt gjort under hela dagen. Har legat under täcket med feber. Så jag har inte kommit nånstans alls med "ilska" idag. Istället ringde jag och avbokade HUT:en imorgon och sjukgymnastiken på fredag. Typiskt! Känner att jag verkligen kommer framåt, och vill inte stanna!

Informativt..

Om bipolär sjukdom.


Två personer som berättar om hur de upplever det vara att leva med bipoläritet.


What..!?

Jag har åkt bergochdalbana idag. Från att vara on top of the fucking world till att allting är bara ren och skär katastrof. Hur fan vet man om man känner vanlig sorg, som man ska göra, eller om man är i dippen på sjukdomen? Jag har ingen jäkla aning. Ska man sörja såhär? Är det sorg jag känner? Är det ett brustet hjärta eller är det en hederlig depp? HUR GÖR FOLK!? HUR VET FOLK VAD SOM ÄR VAD!?



Bipolarna.se

Hittade precis till ett community där bipolära kan samla och typ, umgås. Lite som fejjan, fast med en mer specifik gemensam nämnare; bipoläritet. Blev medlem idag! :D  Även anhöriga är välkomna. Rekommenderar varmt att gå med. :)
Besök bipolarna.se!

När går förvåning över till chock?

Måndagar är behandlingsdag. Färdighetsträning och individualterapi stod på agendan.
Vi är inne på ett avsnitt som handlar om att reglera känslor. Förra veckans känsla var förvåning. Jag har haft jättesvårt att hitta situationer under den här veckan där jag blivit förvånad. Min förvåning förväxlar jag, eller gör om, till rädsla. Som om jag blir överrumplad i trapphuset, eller runt en krök. Så förvåning för mej är obehagligt. Att jag inte har kontroll över situationen. Därför kanske saker som borde ge mej glädje gör mej rädd. Till exempel den gången som jag fick blommor. Det var en fin gest som jag vet att jag borde ha blivit glad av (och som jag nog innerst inne också blev) men som jag reagerade med att bli rädd och osäker. Jag har haft svårt att besvara frågan "hur känns det i kroppen när du blir förvånad?". Idag på färdighetsträningen så fick jag lite hjälp med det av dom andra. De beskrev det som att de blir nollställda när de blir förvånade. Att de blir "väcka" - som om de fått en kalldusch, de blir mer alerta. För mej väcktes frågan, när går förvåning över till chock?
Veckans nya känsla är ilska. Den ska det verkligen bli spännande att sätta tänderna i... Usch.
Dagens individualterapi handlade om förvåning och ilska. Vi diskuterade att jag samlar ihop ilska, sorg och rädsla i ett. Och att jag måste analysera de gånger som jag upplever en känsla, och sen våga stanna kvar i den.
Berättade att jag vid ett tillfälle under hästunderstödda terapin - HUT:en - läst spegelvänt igen. Förra gången jag gjorde det hade jag lithiumförgiftning. Den här gången mådde jag inte dåligt alls. Jag var inte särskilt nedstämd, stressad, orolig eller något liknande. Konstigt. Därför har jag valt att inte köra bil än... Jag känner mej osäker på mej själv. Min terapeut vill att jag noterar om det händer igen. Kanske kan det bero på spänningar i nacken? Nåja. Den som lever får se.
Det blir inga ändringar i mina mediciner än i alla fall. Jag äter mycket mediciner, men eftersom jag är så instabil och går igenom tuffa behandlingar så vill de inte röra i dem än. Kanske trappar de ut Lamictalen efter sommaren. Inte före. Seroquelen får jag stå kvar på, för att mota min paranoia. Det känns ändå ganska okej. Fastän jag helst skulle vilja bli av med så mycket mediciner som möjligt. Ärligt talat...är jag samtidigt rädd att stå utan dom. Jag har haft dom så länge nu.
Dagen har bjudit på en sjujävla förkylning! Puh. Ner i sängen och kurera mej. Kanske jobbet får stå åt sidan imorgon...

Ett första inlägg

Dagen före alla smärtansdag är precis som vanligt smärtsamt ensam. Fastän jag tillbringat en stor del av dagen med familjen så känns det.. Tomt.
Sitter med min hemläxa inför färdighetsträningen imorgon. Vi är inne på känslan "förvåning". Det är riktigt svårt. Alla mina exempel blir rädsla istället för förvåning. Det flyter ihop. Ibland känns det som om jag aldrig kommer att kunna separera det ena från det andra. Ser på något vis fram emot morgondagen, då förra veckan var första gången jag verkligen kunde känna att det fanns andra som mej. Som har...svårt i livet. Konstigt nog är det någon sorts tröst.
Mer om färdighetsträning kan du läsa om här.

RSS 2.0